CIRCLAB – Innovativ testmiljö för Stjerneskolans teknikprogram

Circlab, tidigare The Wood Region, har nu invigt sina nya lokaler i Torsby. Verksamheten är en test- och utvecklingsmiljö för 3D-utskrifter och nya biobaserade material, och syftar till att förse Stjerneskolans teknikelever, företag, forskare och andra intresserade med en innovativ, utvecklande och tillgänglig miljö, med fokus på 3D-teknik och design.

Forskare använder miljön för att testa och utveckla nya material, eleverna på Stjerneskolans teknikprogram använder utrustning och material i sin undervisning och företag kan till exempel skriva ut en 3D-prototyp av en ny produkt.

Spännande när en ritning blir en produkt

På invigningen fanns representanter från bland annat Torsby kommun, Region Värmland, Karlstads Universitet, Paper Province och elever på Stjerneskolans teknikprogram.
– Jag är mycket intresserad av design och när jag skulle välja gymnasieprogram här i Torsby så var det utan tvekan teknikprogrammet med 3Dinriktning och design som ligger närmast det jag vill utvecklas inom. Det är spännande att se att det som finns i datorn blir till verklighet genom 3D-printrar. Vilka möjligheter det finns! säger Hiie-Marie Uibo, elev på teknikprogrammet på Stjerneskolan.
– Det här är en strategisk satsning som är i framkant för att möta en kommande branschutveckling inom biokomposit och skoglig bioekonomi. 3D-tekniker är ett framtidsyrke och här skapas en unik miljö för kompetens, teknik, innovation och näringsliv för eleverna på Stjerneskolan, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör.

– Region Värmland har stöttat detta under hela resan och att det nu sker ytterligare steg där man intresserar fler känns jätteroligt. För Värmland är detta viktigt på många sätt. Vi jobbar med testbäddar på flera ställen i Värmland och syftet är att både företag och akademier och i det här fallet med Circlab i Torsby, även skolan, kan vara med och jobba på samma plats för att utveckla nya produkter, företag och idéer. Vi jobbar ju efter visionen ”Ett hållbart Värmland som förändrar världen” och då behöver vi göra den här typen av satsningar, säger Stina Höök, regionala utvecklingsnämndens ordförande, Region Värmland.
– Det här är ett bra exempel på en hållbar och innovativ produktion i små serier. Att kunna utnyttja olika restprodukter för att skapa nya saker blir bara viktigare och viktigare. Att det dessutom stärker Stjerneskolans utveckling är också jätteviktigt. Vi är mycket stolta över vår gymnasieskola och det här är ytterligare ett ben att stå på, säger Peter Jonsson, kommunstyrelsens ordförande.

Hållbar & innovativ produktion
Circlab är en utvecklingsmiljö för 3D-utskrifter och nya biobaserade material
Dela artikel
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Denna webbsida innehåller cookies. Genom att fortsätta att använda sidan godkänner du detta.  Läs mer

Vi ser fram emot att prata med dig!

Tack för att du kontaktar oss. Vi återkopplar så snart som möjligt!