Unga entreprenörer driver eget under sommaren

Testar sommarjobb som egen företagare

Under tre sommarlovsveckor arbetar femton 15-åriga ungdomar som egna företagare i Torsby. I stället för att arbeta på ett traditionellt sommarjobb så utvecklar de sin affärsidé och driver sitt eget företag.  Från Torsby kommun får sommarentreprenörerna samma lön som övriga feriearbetande ungdomar i kommunen, dvs 60 kr/timma. Arbetstiden är 6 timmar/dag och totalt max 90 timmar under treveckorsperioden.  

Förverkliga sin affärsidé

Ungdomarna får inspiration och utbildning i syfte att förverkliga en affärsidé, som de förhoppningsvis sedan under sitt sommarlov kan tjäna pengar på. Petra Carlsson, projektledare från UF-kontoret i Värmland, handleder och coachar eleverna under hela perioden.

Under startveckan (14–18 juni) genomförs en kickoffvecka där ungdomarna under kreativa och inspirerande former skapar sina affärsidéer. Föreläsningar varvas med praktiska workshops. Efter kickoff-veckan ska entreprenörerna stå redo att testa sina vingar med start den andra veckan.

Vecka 2 och 3 (21 juni – 2 juli) handlar om att göra verklighet av sin idé och tjäna pengar på den. Alla deltagare har daglig kontakt med sin handledare och alltid nära till coachning.

– Alla deltagare ska hinna starta, driva och utveckla sitt företag, berättar Ingela Bönström Brusgård, näringslivsutvecklare på Tuab, som bistår i arbetet med ungdomarna.

Värdefulla arbetslivserfarenheter

Under de tre veckorna får sommarlovsentreprenörerna stifta bekantskap med grunderna i försäljning, marknadsföring och företagande.  – Målsättningen är att fler unga ska få större insikt i företagandet som ett alternativ på arbetsmarknaden, säger IngMarie Junler från föreningen Företagarna i Torsby.

– Jag är väldigt glad att Torsby kommun har möjlighet att göra denna satsning säger Eva Larsson, näringslivschef i Torsby kommun. Förhoppningen är att detta kan utvecklas till en återkommande sommarlovsaktivitet som ger många ungdomar värdefulla arbetslivserfarenheter och även stärker samarbetet mellan skola/näringsliv.

Ett utvecklande nära samarbete

Sommarentreprenör 2021 arrangeras av Näringslivsavdelningen Torsby kommun i samarbete med Tuab, Ung Företagsamhet i Värmland och föreningen Företagarna.

Sommarentreprenör 2021
Ett samarbete mellan Näringslivsavdelningen Torsby kommun, TUAB, Ung företagsamhet i Värmland & föreningen Företagarna.
Dela artikel
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Denna webbsida innehåller cookies. Genom att fortsätta att använda sidan godkänner du detta.  Läs mer

Vi ser fram emot att prata med dig!

Tack för att du kontaktar oss. Vi återkopplar så snart som möjligt!