Ser stor potential i det nord­värmländska friluftslivet

Närheten till skidåkning och gammal lanthandel till salu lockade dem till norra Värmland

Skidåkning är deras stora passion och huvudsakliga levebröd sen många år tillbaks. De har båda jobbat som skidlärare runt om i den svenska fjällvärlden och i USA, bland annat skidorten Vail. Sommartid hade de tidigare sin bas i Årjäng, där Bengt-Åke ursprungligen kommer från. Där drev de under sommarmånaderna en camping men när det konstaterades att anläggningen behövde mer tillsyn än vad de hade tid hemma så började de att se sig om efter alternativ. Plötsligt dök ett intressant och annorlunda objekt upp – en alldeles lagom stor före detta lanthandel med bostadslägenhet på andra våningen – perfekt belägen med utsikt mot Branäs skidbackar i väst. Det blev förälskelse, affär och inrikesflytt till de värmländska alperna för Bengt-Åke och Renée.

Även fast avståndet mellan Årjäng och Branäs bara är ca 20 mil så skiljer sig förutsättningarna för vintersport på snö. Istället för säsongsjobb borta blev det skidjobb hemma och året-runt-boende i lanthandeln som även stimulerat till kreativt entreprenörskaps-tänk vid sidan av. – Vi hade tidigare jobbat med mat och mathantverk på campingen, så steget att öppna ett café i lokalerna kändes ganska naturligt. Sunny’s Place blev namnet på verksamheten som redan från början rymde större planer än bara kaffe och kakor.

I Vail såg vi att många flyttade ut till skidanläggningarna och jobbade därifrån på distans. Det borde fler göra här också.

Den gamla lanthandeln i Långav är numer ett Ski & Bike Café med en butiksdel som säljer konsthantverk på temat skidor och cykel. Även kajaker finns att hyra.

– Vi började med att köpa in kajaker för uthyrning och vi arrangerade paddling i grupp på Klarälven och sjöar i skogen.

I dag är Sunny’s Place, förutom café, även en arena för kreativt skapande och ett drivhus för olika outdoor-aktiviteter och multisport-utmaningar. Detta med inramning av många kluriga och egendesignade inredningsdetaljer på alpint tema – vintageskidor som byggts om till klädhängare, hjälmar och stavar som blivit lampor istället, skidplancher med lokala motiv och mycket annat.

Passionen för skidåkning och planschkonst ges utrymme på Sunny´s Place. Bengt-Åke är arkitekten bakom de lokala motiven, här Branäs och Långbergets skidanläggningar.
Tillsammans med vännen Tina Bredsberg har Renée tagit fram kökshandduken ”Dalbyblomster” med mönsterinspiration från den lokala Dalbyvanten. Den kan även köpas på Utmarksmuséet i Ransby.
Lokalt mathantverk är också något som Bengt-Åke och Renée gillar. Under senaste årets upplaga av Smaka på Värmland fanns både hembakt fikabröd, matbröd och hemkokt hjortronsylt att köpa.

Paret driver sitt café vid sidan av andra jobb. Bengt-Åke jobbar som skidlärare på Långberget och Renée utbildar nya skidlärare genom SLAO samt jobbar som personlig assistent, bland annat. – Visst drömmer vi om att kunna ha öppet mer och kanske kan det bli läge för det nu när Branäs även satsar på sommarturismen. Folk som kommer hit på vintern håller sig mest på skidanläggningarna, medan sommarturisterna rör sig lite mer runt omkring i området för att utforska det lokala utbudet av kultur och sevärdheter.

Bengt-Åke och Renée utforskar också gärna närområdet – helst på underlagen snö, is, vatten, grusväg, nylagd asfalt eller skogsstig. På rullskidor, cykel, långfärdsskridskor, alpina skidor, längdskidor, med löparskor, vandringskängor eller med paddel som drivkraft framåt.

Det finns enorma mängder potential i friluftslivet här. Vi inspireras av multisport-events med löpning, cykling, paddling, klättring m.m. Det vore en dröm att få arrangera något liknande här.

Ett initiativ, som från början var tänkt att vara en rolig grej för ett gäng kompisar, är Råaloppet som under fem års tid lockat löpare till Nordvärmland. Banan sträcker sig 30+ km längs skogsstigar och grusvägar i omväxlande krävande terräng, natursköna omgivningar, tvära sluttningar och branta stigningar. Som mest har det varit 150 anmälda.

– Den här sommaren kommer vi vara med och arrangera en backtävling i rullskidåkning tillsammans med skidklubben Bore från Torsby. Starten kommer att vara i Sysslebäck och målet är Långbergets topp. Precis som Råaloppet är det en tuff utmaning med många höjdmeter att klättra. Eftersom det är första året tävlingen körs så vet vi inte vad vi kan förvänta oss i antal deltagare, men vi hoppas att många hittar hit.

En inspiration när det kommer till multisport-arrangemang är outdoorfestivalen GoPro Mountain Games i Vail, USA. Ett flerdagarsevent med tävlingar i löpning, paddling, klättring, simning m.m. som samlar tiotusentals besökare och atleter samt även konstnärer och musiker. – Det vore en dröm att få arrangera något liknande här, säger Bengt-Åke.

Många idéer föds och blir till verklighet genom paret Danielsson/Magnusson i Långav. Vad framtida projekt kommer att består i återstår att se, men gissningsvis inkluderar de en naturupplevelse, fysisk ansträngning och något gott att äta efteråt.

Vi säger hej till
Bengt-Åke Danielsson & Renée Magnusson
Som bor i
Långav
Gör
Driver Sunny’s Place – Ski & Bike Café och arrangerar utmanande outdoor-aktiviteter
Dela artikel

Denna webbsida innehåller cookies. Genom att fortsätta att använda sidan godkänner du detta.  Läs mer

Vi ser fram emot att prata med dig!

Tack för att du kontaktar oss. Vi återkopplar så snart som möjligt!