Trygg uppväxtmiljö för barnen och spännande karriärs­utveckling

Att familjen Lech hamnade i Torsby var förmodligen en lyckosam tillfällighet. De hade börjat att prata om att flytta till en mindre ort i samband med att familjen utökades till fyra och de funderade först på områden utanför Örebro där de då bodde.

Då dök det upp en ledig arkivarietjänst som matchade precis med Kickis utbildning och kompetens i Torsby. – Så jag frågade Markus, kanske delvis på skoj, om han ville hänga med till Torsby, säger Kicki. – Och sen hände allt liksom i raketfart. Jag sökte jobbet i april, fick tjänsten, och inom loppet av två månader så hade vi sålt vårt hus i Örebro och köpt ett nytt i Torsby.

För Markus, som var utbildad lärare, gick det relativt lätt att hitta jobb. – Jag fick flera erbjudanden och tackade ja till en tjänst som högstadielärare på Frykenskolan i Torsby.

Markus kommer från ett litet samhälle utanför Örebro och Kicki har vuxit upp i Åmål med en koppling till norra Värmland genom sina mor- och farföräldrar. – Vi hälsade ofta på dem i Ambjörby och bodde i sommarstugan som finns där, säger Kicki. Men trots det hade varken hon eller Markus någon större koll på Torsby tätort när planerna om en flytt dök upp. – Men vi tänkte att eftersom vi trivdes väldigt bra i sommarstugan i Klarälvdalen, så skulle vi nog trivas bra även i Torsby.

– Vi ville att barnen skulle få samma trygga uppväxtmiljö som vi själva haft på landet. Bara en sån sak som att ge sig ut och cykla när man är barn. Utan att behöva tänka sig för. Sådana enkla saker gjorde att vi längtade till något mindre.

Karriärsmöjligheter på en mindre ort

Både Kicki och Markus har efter flytten till Torsby sett sina karriärer utvecklas.

 – När man bor på en mindre ort så är det lättare att bli sedd. Jag har fått chansen att visa att jag är kapabel att hantera arbetsuppgifter som legat utanför min tjänst som arkivarie och registrator, säger Kicki, och det ledde till att jag under 2020 fick en ny tjänst inom kommunen som säkerhetssamordnare. –Det är totalt annorlunda och jättespännande. Jag jobbar med krisberedskap, informationssäkerhet, säkerhetsskydd, civilt försvar och brottsförebyggande arbete. Jag tror inte att jag hade fått den chansen i en organisation där man arbetar mer i täta skott. Under de två första åren har vi jobbat för brinnande livet med att hantera pandemin och nu i och med det förändrade säkerhetsläget i Europa så uppstår andra viktiga prioriteringar. – Det blev lite ur askan i elden när jag bytte tjänst, men jag var redo för nya utmaningar, säger Kicki.

Efter att ha jobbat ett halvår på Frykenskolan i Torsby så annonserades det en rektorstjänst i kommunen som Marcus sökte – och fick. I och med det inleddes en rektorsutbildning parallellt med jobbet under tre års tid. – Det kändes fantastiskt roligt och värdefullt att få möjligheten att gå rektorsutbildningen. Han har sedan dess jobbat som rektor på olika enheter fram till våren 2020 då han tillträdde som Gymnasiechef på Stjerneskolan. – Vi har elever från femtio-sextio olika kommuner, främst tack vare våra idrottsgymnasium och specialidrotter som lockar ungdomar från hela Sverige. Det är skithäftigt. Det är en större blandning av elever än vad man får på de flesta andra skolorna i Värmland.

Hur har det funkat att vara ny i Torsby?

– Vi tycker att det har varit lättare att komma in i olika sociala sammanhang här. Vi insåg tidigt att det liksom är samma föräldra-klick som rör sig mellan skolträffar, föreningsaktiviteter och andra tillställningar. Det blir lättare att lära känna folk då och det blir mer att man pratar med varandra när man ses och folk har inte lika bråttom iväg direkt efteråt heller. Föreningslivet är superbra. Våra barn är med på skidåkning, friidrott, gympa och ridning. Det mesta utom fotboll. Om vi hade gått på ridskola i Örebro så hade vi fått skjutsa långt och de flesta aktiviteter har kötid innan man får börja. Så är det inte här. Det är enklare med fritiden. Man kan sticka ut och åka skidor efter jobbet, det tar bara tio minuter så är man på plats, redo att köra av sig lite. Vi hänger ofta uppe på Valberget, där finns det många olika träningsmöjligheter – allt från gym, skidtunnel till elljusspår för joggingrundor och promenader i skogen.

Är man från på Närkeslätten så är den kuperade terrängen en kontrast. Vi älskar ju berg och skog – det är helt underbart!

Vi fick ett riktigt varmt välkomnande av våra grannar när vi fick tillträde till huset. De kom över med en korg med bullar och kaffe och sa åt oss att ta en paus i arbetandet. Det var väldigt uppskattat.

Har det funnits några utmaningar?

– Cykelkärran som funkade alldeles utmärkt att transportera barnen i på platt mark i Örebro blev på tok för tung i backarna mellan vårt hem och barnens förskola här i Torsby. Det var lite knäckande så den sålde vi. Sen finns det saker som man bara förväntas veta. Vem som är släkt med vem, vilka som var gifta förut osv, så man inte säger något dumt vid fel tillfälle. Eller vart ställen ligger, det är inte alltid skyltat, för alla vet ju. Och sen kan det vara förvirrande när folk kallar korvmojen ”Me-ba” fast det klart och tydligt står Sibylla. Gamla namn lever liksom kvar. Men man lär sig ju, och det finns ju också något charmigt med allt det där. Något vi trodde skulle bli en utmaning var att vi skulle få resa långt om vi behövde nånting annat än matvaror. Men det visade sig vara helt fel. Vi får tag på 95% av allt vi behöver i lokala butiker utan att behöva åka långväga.

Vi säger hej till
Kicki & Markus Lech
Som
Flyttade till Torsby från Örebro 2013
Gör
Jobbar som säkerhetssamordnare på Torsby kommun samt gymnasiechef på Stjerneskolan
Dela artikel

Denna webbsida innehåller cookies. Genom att fortsätta att använda sidan godkänner du detta.  Läs mer

Vi ser fram emot att prata med dig!

Tack för att du kontaktar oss. Vi återkopplar så snart som möjligt!